czwartek, 25 stycznia 2018

Najprostsza na świecie drożdżówka z kruszonką i owocami. Bez zagniatania!

Witajcie! Po długiej przerwie przychodzę do Was z przepisem na mega, ale to MEGA łatwą drożdżówkę z kruszonką i owocami! Niby nic trudnego, ale dla mnie - osoby, której ciasta nigdy nie wychodzą to jak złapać Boga za nogi! Pierwsze ciasto które udało mi się od A do Z :) Także nie omieszkam podzielić się z Wami tym super łatwym przepisem. Dodatkowo nie trzeba nic zagniatać, nie czekać aż ciasto wyrośnie. Wszystko robi się samo :)


Autorką przepisu jest Pani Anna Piskorz z grupy Gotuję bo lubię na FB :)

Potrzeba:

Ciasto:
4 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1 szklanka mleka
4 całe roztrzepane jaja
3/4 szklanki oleju
100g drożdży świeżych

(Szklanki standardowe 250ml)

Kruszonka:
12 łyżek mąki
8 łyżek cukru
100g margaryny roztopionej
(By zrobić kruszonkę, wszystkie składniki należy zagnieść).

Owoce: Dowolne. Najlepiej świeże. Ja użyłam jabłek.

Do miski wrzucić kolejno: mąkę, cukier, mleko, jaja, olej i rozkruszone drożdże. Nie mieszając NIC, wstawić na 2 godziny do lodówki.
Po tym czasie wymieszać ciasto drewnianą łyżką, wylać na natłuszczoną (bądź obłożoną papierem) blaszkę (tu przepis na standardową, prostokątną blaszkę), na wierzch ułożyć owoce i posypać kruszonką. Piec 40-45 minut w 180st. (ja piekłam z termoobiegiem).

Ciasto pięknie wyrasta, nie jest mega słodkie, a co najważniejsze - nie ma opcji by nie wyszło. !
Smacznego :)



2 komentarze:

  1. Hej, robilam bardzo podobne, z tym że w przepisie było odstawic na r godz w ciepłe miejsce i piec godzine w 200 stopniach- juz wiem teraz czemu mi sie przypalilo😊mialam ch____y przepis po prostu😊

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię takie ciacho drożdżowe jeszcze ciepławe jeść posmarowane masłem i do tego szklanka mleka. Pycha

    OdpowiedzUsuń

Dzięki, że jesteś! :)