niedziela, 13 grudnia 2015

Serowe oponki

Czas przedświąteczny obfituje w jarmarki świąteczne.

A na tych jarmarkach moc obfitości - rzeczy, które ozdobią nam święta, ale także wiele pyszności... Świąteczne wypieki, pierniki, sękacze.

Człowiekowi ślinka leci kiedy widzi wnętrza tych targowych namiotów

(w temacie namiotów http://www.mastermarket.com.pl/namioty-handlowe-ekspresowe/targowe/).



 Dlatego chodzę i się kręcę, co mogłabym zrobić w kuchni. Uwielbiam słodkości (choć teraz nie mogę ich jeść), ale wykonywanie ich po prostu mi nie wychodzi. Ale postanowiłam, że zrobię... oponki. Wyszukałam przepis i zmodyfikowałam go tak, żebym nie musiała pędzić do sklepu. Wszystko miałam w domu :)



Serowe oponki

250 g mąki pszennej (+ do podsypania)

250 g twarogu chudego

2 żółtka

4 łyżki jogurtu naturalnego

80 g cukru (ok. 1/3 szklanki)

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka cukru waniliowego

1 litr oleju rzepakowego



Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do miski, dodać wszystkie pozostałe składniki. Dokładnie połączyć je ręką.

Olej wlać do garnka takiej wielkości, by zmieściły się 3-4 oponki.

Ciasto wyłożyć na stół podsypany mąką. Następnie ręką (nie jest potrzebny wałek) rozpłaszczyć ciasto na grubość ok. 1 cm.

Wykrajać krążki szklanką, a środki kieliszkiem.

Smażyć na gorącym oleju (można sprawdzić czy jest odpowiednio gorący wrzucając skrawek ciasta) ok 2-3 minuty z każdej ze stron.

Przyozdobić według gustu :)

Z tego przepisu wychodzą 24 oponki.



Smacznego :)



1 komentarz:

Dzięki, że jesteś! :)