środa, 11 marca 2015

Makaron z pomidorami i tuńczykiem

Przygotowałam ten przepis specjalnie na konkurs, ale postanowiłam wrzucić go i tutaj :)

Nie jest on super extra dietetyczny, głównie przez śmietanę, ale moim zdaniem ona jest tu niezbędna. Do smaku, nie do obtłuszczenia potrawy :)



Ale może przypadnie Wam do gustu jeśli lubicie tuńczyka.




Potrzeba: (na dwie spore porcje)
ok. 200-300 g makaronu (w moim przypadku pełnoziarnisty)
6 pomidorów
Garść czarnych oliwek
1 cebula
puszka tuńczyka w wodzie
100-200 ml śmietany 30% (u mnie 100 :))
2 łyżki oleju

1.Na spodzie pomidorów wyciąć krzyżyki, zalać wrzątkiem, po kilku minutach obrać ze skóry, przekroić, wyciąć gniazda nasienne.
2. Miąższ pokroić w kostkę.
3. Oliwki pokroić w krążki.
4. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić w garnku na oleju.
5. Zalać wodą, gotować do czasu gdy połowa wody wyparuje.
6. Wrzucić tuńczyka, wlać śmietanę 100-200 ml i gotować by zagęścić.
Śmietany może być jeszcze więcej, zależy to jak lubi. Nie mogłam z niej zrezygnować, bo neutralizuje ona kwaśny posmak pomidorów.
Dodać oliwki.
7. Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu.
8. Gotowe :) Smacznego :)


6 komentarzy:

  1. Bez oliwek jeszcze bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bez oliwek nie jest takie dobre :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziś podobne danie robiłam ze szpinakiem :) z tuńczykiem nigdy nie jadłam wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja kiedyś kombinowałem z obiadem i zrobiłem właśnie taki makaron (ale bez oliwek). Nie bardzo wiedziałem czy pomidory i tuńczyk do siebie przypasują. Mi bardzo smakowało, a żona stwierdziła, ze jakieś takie bo jej rybą zalatuje :P Wybredna jakaś, hehe. Dobry jest taki makaron, polecam gorąco :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Mega smakowicie wygląda :))
    Podoba mi się u ciebie, zostaję:))

    OdpowiedzUsuń

Dzięki, że jesteś! :)