środa, 28 stycznia 2015

Przepis na surówkę i sałatkę - czyli Majonez Kętrzyński w akcji!

W tym poście mam dla Was dwa przepisy. Na surówkę i sałatkę.

Ale nie powstały one ot tak, choć i powiem że "Majonez Kętrzyński" odgrywa tu największą rolę i zmotywował mnie by coś zrobić :)



"Majonez Kętrzyński" to (zapewne) najsławniejszy i najlepszy majonez produkowany na Mazurach. Znam go odkąd sięgam pamięcią, u nas w domu był używany tylko on. Dla mnie ma idealny smak i konsystencję. W miejscu gdzie pracowałam, również sprawdzał się najlepiej i przywozili go w 5 litrowych wiaderkach.

Lecz "Majonez Kętrzyński", to nie tylko majonez. To również musztarda, jak i mieszanki do wypieków ciast. Ale o tym za chwilę :)

Teraz przedstawię Wam moje przepisy.



Surówka z białej kapusty (4 porcje).


Co potrzeba:




- pół małej, białej kapusty - ok. 200g

- cebula

- mieszanka przypraw - lub po prostu mały pęczek posiekanej, zielonej pietruszki, pieprz, sól.

- dwie łyżeczki cukru

- szczypta kwasku cytrynowego

- 2,5 łyżki Majonezu Kętrzyńskiego (ja użyłam lekkiego)

- 2 łyżeczki Musztardy Kętrzyńskiej.



Kapustę poszatkować, albo w maszynie, lub ręcznie na tarce.





Cebulę pokroić w drobną kostkę i dodać do kapusty.



Dodać przyprawy (z pietruszką, pieprz, sól), kwasek cytrynowy, cukier, musztardę i majonez. Wymieszać.



Surówka gotowa ;)





Sałatka z makaronem i szynką (ok. 6 porcji)

Co potrzeba:




- makaron świderki 300g (ja wybrałam makaron kukurydziany)

- puszka zielonego groszku (ten na parze jest pyszny!)

- pół kubka małego jogurtu naturalnego

- cebula

- kilkanaście małych ogórków konserwowych z chili (dostępne w Biedronce)

- ok 300g szynki

- sól

- i oczywiście Majonez Kętrzyński - 3 łyżki (tu również użyłam lekkiego)



Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Po ostudzeniu dodajemy do niego groszek.




Ogórki kroimy w krążki, szynkę w paseczki, a cebulę w drobną kostkę.






Dodajemy jogurt, majonez, solimy.




I gotowe :)





A Wy znacie Majonez Kętrzyński? Jeżeli nie, to zapewne możecie je znaleźć w swoich sklepach.



Oprócz wspomnianej wersji "lekkiej" dostępne są również: oczywiście kultowy tradycyjny (mąż zjadł go w jeden dzień o.O), sałatkowy i smakowe: czosnkowy i chrzanowy - w sam raz na kanapkę.


Kętrzyńskie produkty Wam polecam. Możecie zajrzeć na ich stronę :) KLIK

4 komentarze:

  1. A u mnie ich nie ma ;P za to rządzi kultowy Kielecki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Szczerze - nigdy nie widziałam tego Majonezu. Ale ja z innych okolic, to może dlatego :/ Sałatki - wyglądają smakowicie :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Znam, znam ten majonez. :) Ale w moich stronach (wlkp) to go chyba nigdy nie widziałem. Dostałem kiedyś dwa słoiczki od znajomych. Ta pierwsza surówka to nie bardzo w moim guście (za mało urozmaicona), ale drugą wersję to znam, lubię :) Fajna zarówno na obiad jak i na kolację :) Pozdrawiam Cię serdecznie

    OdpowiedzUsuń

Dzięki, że jesteś! :)