środa, 24 września 2014

Zupa - krem z dyni z kurczakiem

A dzisiaj - przepis na zupę przed którą broniłam się długo. Widziałam przepisy na blogach m.in Misiowej Mamy , która pisała jaka ta zupa jest pyszna. Ale czy dynia może być dobra?

Do tej pory tego nie wiedziałam. I w zasadzie nadal nie wiem, bo oprócz tej zupy nic z niej nie robiłam.

Wyruszyłam w środę do Biedronki po dynię (2,49zł/kg!) i myślę: "Albo teraz, albo nigdy!"

A więc przedstawiam Wam moją zupę - krem z dyni z kurczakiem.



Co potrzeba?

- dynia - ok. 1 kg.

- 5 niedużych ziemniaków

- 1 marchewka

- 1 cebula

- 2 ząbki czosnku

- 1,5 cm surowej ostrej papryczki (ew. troszkę ostrej sproszkowanego chili)

- curry, słodka papryka w proszku, pieprz, sól

- olej

- 1 pierś z kurczaka

- no i woda.

(i bagietka)

Czosnek i cebulę obrać, czosnek pokroić w krążki, cebulę w piórka, ostrą papryczkę w kawałeczki. Podsmażać na małym ogniu na trzech łyżkach oleju.




Dynię obrać (to jest mordęga), i pokroić w kostkę.



Ziemniaki i marchew obrać. Ziemniaki pokroić w kostkę, a marchew w krążki.

Wrzucić do cebuli i czosnku, chwilę smażyć. Zalać wodą. Doprowadzić do wrzenia, dodać troszkę soli.



Kiedy dynia i ziemniaki będą miękkie, doprawić do smaku curry, słodką papryką, pieprzem i solą (zupa ma być lekko pikantna na rozgrzanie się w jesienne chłody :)) oczywiście zblendować :)

Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, smażyć na niewielkiej ilości oleju do chrupkości.

Podawać jak na zdjęciu. Danie na porządnych 5 porcji (albo 7 mniejszych). Smacznego! :)



3 komentarze:

  1. Spróbuj jeszcze naszej wersji :)
    A dynię najpierw pokroj na 4 części i dopiero obieraj ostrym nożem, jest wygodniej :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja zamiast kurczaka dodaję uprażone pestki dyni :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mnim! Na pewno tej wersji też spróbuję! Z kurczakiem akurat dla mojego Tomka :)

    OdpowiedzUsuń

Dzięki, że jesteś! :)