piątek, 11 kwietnia 2014

Ciasto 3 Bit

Miałam ten przepis wrzucić jutro, ale druga notka jednego dnia krzywdy nie zrobi - zwłaszcza, że pierwsza to woski YC :)

Przepis dostałam od teściowej, spróbowałam, udało się. Nie mam ręki do ciast. Niestety :)







Potrzeba tak:
Blaszka (trochę mniejsza niż standardowa - ja mam 30x25)
ok. 400g herbatników
400ml śmietanki kremówki
2. opakowania śnieżki



0,7l mleka
2. budynie śmietankowe bez cukru
3/4 kostki margaryny
puszka masy krówkowej (kajmak)
kilka kostek mlecznej bądź deserowej czekolady

Budyń ugotować z mlekiem, ostudzić. Margarynę zmiksować dając stopniowo budyń.
Na dnie blaszki ułożyć herbatniki, na to masę budyniową. Na to herbatniki.
Następnie masę kajmakową (należy ją wcześniej zagrzać w rondelku, by masa się upłynniła), na to ponownie herbatniki.
Mocno schłodzoną śmietankę zmiksować, ubijać stopniowo dodając śnieżki (moja teściowa daje jeszcze 2 łyżeczki żelatyny, ja nie dałam). Wyłożyć śmietanę na herbatniki, na to na małych oczkach tarkować czekoladę (ja dałam polewę i źle się kroi).

I to chyba tyle. Najlepiej robić wieczorem i zostawić na noc w lodówce. Smacznego :)


28 komentarzy:

  1. U mnie takie ciasto nazywa się "krówka" tylko, że my używamy do niego słonych krakersów, bo tak wychodzi po prostu jeszcze lepsze :D na początku nie ufnie podchodziłam do tego połączenia, ale jest pyszne. Na wielkanoc mąż zażyczył sobie to ciasto, więc na pewno wstawię moją wersję na bloga :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tez robimy takiego 3bit'a :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Spróbuję kiedyś z krakersami :)

    OdpowiedzUsuń
  4. no proszę jak smakowicie :D rewelacja :D

    OdpowiedzUsuń
  5. to w końcu masło czy margaryna? chyba z masłem lepiej co?

    OdpowiedzUsuń
  6. Nawet nie jest trudne, muszę tylko odwiedzić polski sklep i nabyć składniki :)

    OdpowiedzUsuń
  7. A sory, się rozpędziłam i napisałam raz tak raz tak.
    Margaryna. Ale masło chyba też może być.

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja używam masła a budyń daje ten z wersji słodka chwila, wtedy krem jest jeszcze delikatniejszy.
    Puchota-chyba też zrobię na wielkanoc ale taką mini blaszke;)

    OdpowiedzUsuń
  9. O nie! Takie pyszności do spróbowania a ja miałam przejść na dietę ;-(

    OdpowiedzUsuń
  10. O, o, o, czytasz mi chyba w myślach bo właśnie to ciasto chce zrobić na święta gdy będziemy szli do teściowej. Z tym że... będę musiała zrobić to ciasto rano i obłożyć drutem kolczastym żeby mąż go nie zjadł ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Mam pytania dwa;D
    1. Budyń ugotować z mlekiem.. czyli do zimnego mleka wsypać budyń i zagotować?.. czy po prostu najprościej zrobić budyń.?
    2. Po co do ubitej bitej śmietany, dodać sztuczną śmietanę czyt, śnieżkę?

    OdpowiedzUsuń
  12. Dawno go nie robiłam! A jest pyszny mniam aż by się zjadło

    OdpowiedzUsuń
  13. 1. Można tak, można tak ;-)
    2. Cukiernikiem nie jestem, więc się nie znam, tak miałam w przepisie ;-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Żeby nie opadła i została w swojej pozycji :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Rozumiem :D więc ja sobie pominę śnieżkę ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wygląda tak apetycznie, że muszę spróbować :)
    Zaraz sobie spiszę przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Bratówka takie piecze, ale ja nie lubię i jak dla mnie to zupełnie inne ciasto niż 3 bit, zdecydowanie to nie to samo :] Herbatniki lubię, krakersów nie cierpię [-(

    OdpowiedzUsuń
  18. świetny przepis :)
    wygląda mega apetycznie ! :)

    OdpowiedzUsuń
  19. oo matko ślinie się :-)
    po świętach zrobię na pewno mniami ;-)

    OdpowiedzUsuń
  20. Oo matko ślinie się :-)
    po świętach 3bit będzie mój ;-)

    OdpowiedzUsuń
  21. Świetny przepis. ALE mi chęci narobiłaś :-)

    OdpowiedzUsuń
  22. Świetny przepis. Ale mi chęci narobiłaś.

    OdpowiedzUsuń

Dzięki, że jesteś! :)