poniedziałek, 17 marca 2014

Sałatka z tuńczykiem i twarogiem w musztardowym dressingu

Sałatka:


4. liście sałaty lodowej

1/3 czerwonej papryki

15 półplasterków ogórka

2 łyżki czerwonej fasoli konserwowej

80g tuńczyka (ja używam w oleju ale może być też z wody) czyli jedna puszka tuńczyka Calvo, lub 2/3 normalnej puszki

1/4 dużego pomidora

Pół kostki chudego twarogu.




Do miski poszarpać sałatę. Paprykę i pomidora pokroić w większe cząstki. Fasolę przepłukać, z tuńczyka odlać zbędny olej, dodać do reszty. Pokruszyć do tego twaróg - wymieszać całość.


Dressing:

3 łyżeczki musztardy (delikatesowa lub sarepska)

Łyżeczka octu balsamicznego

2 szczypty słodkiej papryki w proszku

2 łyżki oleju

4 łyżki wody


Wszystko przełożyć do słoika i energicznie wymieszać. W razie gdy będzie za gęste, dodać odrobiny wody.


Bez twarogu jest równie pyszne!

Smacznego:)



2 komentarze:

  1. Dziękuję za pomysł :) Mój mąż mnie ostatnio męczy, abym coś z tym tuńczykiem mu do pracy zrobiła :)

    Pozdrawiam )

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie dodawałam twarogu do tego typu sałatki, muszę spróbować.

    OdpowiedzUsuń

Dzięki, że jesteś! :)