piątek, 28 lutego 2014

Dietetyczny gyros z kurczaka

Temu kurczakowi do gyrosa daleko, jednak kiedy myślę z czym to mogę porównać, tylko do głowy przychodzi mi to:-)

Łatwa, smaczna, sycąca potrawa. No i lekka.


2 piersi z kurczaka

Pudełeczko pomidorków koktajlowych (250g)

Duża papryka - czerwona lub żółta



200g niedużych pieczarek

2 łyżki oleju

Przyprawa do gyrosa


Piekarnik nagrzać do 180 st. blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

Piersi i paprykę pokroić na większe cząstki, pieczarki i pomidorki na pół. Wszystko wrzucić do miski, wlać olej, przyprawić.


Mięso i warzywa przełożyć na blachę, przyklepać (by nie leżało jedno na drugim).





Piec ok. 40 minut (pilnować by woda, którą puszczą pieczarki nie przypaliła się - spiec się może - będzie smaczniejsze).



Podawać z kaszą (w moim przypadku kuskus) lub ryżem.

Ja dodatkowo jadłam z musztardą, mąż z sosem czosnkowym.

Wychodzą z tego dwie porcje, lub trzy mniejsze.


Było pycha i na pewno będę to często robić.


Idze chyba nie smakowało. Poza tym jak ma za duży wybór na talerzu, to się bawi zamiast jeść.

10 komentarzy:

Dzięki, że jesteś! :)