środa, 18 grudnia 2013

Grecki sos do ryby

5 marchewek
2 pietruszki
1 mały seler
1 duża cebula
2 liście laurowe
4 ziela angielskie
4 łyżki oleju
słoiczek koncentratu pomidorowego
pieprz sól

Warzywa umyć, obrać, zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Cebulę pokroić w piórka, zeszklić, dodać starte warzywa, chwilę smażyć.
Dolać wodę do poziomu warzyw, gotować na wolnym ogniu do miękkości (ok. 20 minut). Dodać koncentrat, doprawić pieprzem i solą, chwilkę pogotować i gotowe:-)
Sosu wystarczy spokojnie na filety rybne dla 4-6 osób. Smacznego:-)


5 komentarzy:

  1. Mniam, muszę kiedyś wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
  2. Podobny sos robię do ryby po grecku na święta , i dodaje cukru aby był troszkę słodki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajnie wygląda i pewnie super smakuje. Ja niestety nie przepadam za rybą po grecku.

    OdpowiedzUsuń
  4. Na pewno wykorzystam na święta :))

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam!!!! Robię tak samo tylko ziela i listka nie dodaje ale skrapiam sokiem z cytryny.

    OdpowiedzUsuń

Dzięki, że jesteś! :)