wtorek, 19 listopada 2013

Tagliatelle z polędwiczką wieprzową i kurkami

No więc przepis - co mama jadła jak miała dzień wolny od diety :D





200g makaronu tagliatelle

200g polędwiczki wieprzowej

3/4 szklanki kurek (obgotowanych)

1. mała lub pół średniej cebulki

300ml śmietana płynna 18% (np. łaciata)

pieprz sól 

zioła prowansalskie - 1 łyżka

olej


Obgotowane kurki podsmażyć z cebulką na oleju - przyprawić solą i pieprzem.

Wstawić wodę i ugotować makaron wg przepisu, przelać letnią wodą

Polędwiczkę pokroić w paseczki, wrzucić na rozgrzany tłuszcz, podsmażyć

dodać to nich podsmażone kurki, chwilę smażyć, dodać zioła prowansalskie

Następnie wlać całą porcję śmietany, przyprawić do smaku solą i pieprzem

Pogotować chwilkę by śmietana zgęstniała

Dodać do tego makaron i gotowe!


Smacznego! :)





(niestety większość kurek na zdjęciu znajduje się pewnie na dnie miseczki :D)

z przepisu wychodzą dwie porcje.


Iga też się zajadła , tyle że wersją bez kurek :)


2 komentarze:

  1. Mniam, wyglądają i brzmią smakowicie..

    OdpowiedzUsuń
  2. o! a u mnie właśnie polędwiczki w lodówce :)

    OdpowiedzUsuń

Dzięki, że jesteś! :)