poniedziałek, 25 listopada 2013

Cynamonowe i truskawkowe ślimaczki

Jak byś chciał/-a zapytać. Nie, nie jadłam tego :) Ale za to mąż i dziecko tak :)
Kiedyś już robiłam >>klik<< , teraz ponawiam z przepisem :)




Potrzebujemy:

Ciasto -

  • pół szklanki letniego mleka

  • 1 jajo

  • 2 szklanki mąki pszennej

  • 1/4 kostki masła (roztopionego, ostudzonego)

  • 3 łyżki cukru

  • 2 dkg świeżych drożdży (1/5 kostki)

  • szczypta soli


Nadzienie -



  • 2 łyżki roztopionego masła

  • 3 łyżki cukru

  • 3 łyżeczki cynamonu

  • dżem truskawkowy

  • 1 jajo do posmarowania


Z drożdży, 1 łyżki cukru, 1 łyżki mąki i połowy porcji mleka zrobić zaczyn. Odstawić do wyrośnięcia do podwojenia objętości.


Do miski przesiać mąkę, dodać sól, jajo, resztę mleka, resztę cukru i wyrośnięty zaczyn.

Dobrze wyrobić, wlać masło, wyrobić. Odstawić do wyrośnięcia do podwojenia objętości.




Kiedy ciasto będzie już gotowe, posypać stół/stolnicę mąką.

Ciasto podzielić na dwie części, wyłożyć na mąkę. Rozwałkować , nie za grubo nie za cienko.

Jedną rozwałkowaną część ciasta posmarować masłem, posypać cukrem i cynamonem.




Drugą część posmarować tylko dżemem.



Ja jednak dałam trochę za dużo i się w pieczeniu lekko rozlazły.




Obydwie części zawinąć w roladę, odkrawać krążki grubości 1cm.




Układać na blasze - na papierze do pieczenia, zachowując odstępy. Posmarować roztrzepanym jajem.

Piec 15-20 minut w temp. 180st.



Wychodzi z tego jedna blacha - szt. 31


Smacznego :)



7 komentarzy:

  1. Mmmmm! Pyszne to na pewno :)

    A czemu Ty nie jesz? :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Też kiedyś robiłam, z cynamonem. Pomijając, że dałam za dużo cukru - były przepyszne ! :)

    OdpowiedzUsuń

Dzięki, że jesteś! :)