środa, 30 października 2013

Racuchy drożdżowe z jabłkami

1 szklanka mąki


25g drożdży surowych (1/4 kostki)

szczypta soli

2 łyżki cukru

1 jajo

1 szklanka mleka

2 duże jabłka

olej do smażenia




Mąkę przesiać do miski. Dodać szczyptę soli. Zrobić wgłębienie, do którego rozkruszyć drożdże. Zasypać je cukrem.

Mleko podgrzać by było lekko ciepłe, połową zalać drożdże.

Przykryć ściereczką i odstawić na 10 minut.


Jabłka obrać, pokroić w cienkie plasterki lub małą kostkę.

Po odstaniu dodać do mąki i drożdży jajo i resztę mleka.

Wymieszać.

Następnie dodać jabłka i ponownie wymieszać.

Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 15 minut.


Smażyć na rozgrzanym oleju.

Mi wyszło 20 racuchów.


Smacznego :)



Przepis również wrzucam na swoje potrzeby, kiedyś miałam fajny
przepis ale się zagubił w akcji a tu się raczej nie zapodzieje :-)

5 komentarzy:

  1. Ja też niedawno robiłam racuchy, ale z przepisu bez drożdży :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pamiętam je jeszcze z dzieciństwa, jak mam robiła. Oj, narobiłaś mi smaka.

    OdpowiedzUsuń

Dzięki, że jesteś! :)