poniedziałek, 14 października 2013

Gołąbki z kapusty pekińskiej

Coś smacznego i łatwego. Dodam że wszystkie przepisy które wrzucam staram się robić pod Dziecko ;)


1. kapusta pekińska

2. średnie filety z kurczaka

1. woreczek brązowego ryżu

zioła np. natka pietruszki

1. cebula

2. łyżki oleju



1. koncentrat pomidorowy (190g)

pieprz, sól, listki laurowe, ziele angielskie

Wstawić wodę na ryż - gotować według przepisu na opakowaniu

Wstawić wodę na kapustę by zmiękczyć liście

Wstawić ok. 1l wody na sos


Cebulkę pokroić w kostkę , podsmażyć na oleju

Mięso z kurczaka zmielić , dodać ugotowany ryż, podsmażoną cebulkę

pieprz sól, natka pietruszki,

farsz mamy gotowy




Z kapusty oderwać ok. 12 liści, wrzucić do osolonej wody by zmiękły - max 3 liście na ok 1. minutę

Odstawić by lekko ostygły


Do wody na sos dodać cały koncentrat, pieprz sól na smak, dwa listki laurowe, 3 ziela angielskie



Zwijając gołąbki należy delikatnie odciąć zdrewniałą część liścia, jeżeli jest gruby

bo nie wszystkie liście mają grube nerwy


Mi wyszło 10 gołąbków.





Do garnka na dno pokroić połowę kapusty która została


Na niej układać zwinięte gołąbki

Dodać pozostałą połowę pokrojonej kapusty

Zalać zrobionym sosem i gotować na małym ogniu pod przykryciem 40 minut.



Smacznego! :)

7 komentarzy:

  1. super,ja tez takie zrobię, dzięki za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. oooooooo ,gołąbeczki też u mnie królowały na niedzielnym obiedzie :D i Kubuś zajadał się jak szalony -zresztą jak zawsze ! :)) a z pekinki też chyba kiedyś jadłam ,pychoootka :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Super pomysł, zapisuję i muszę takie zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja wolę takie zapiekane w piekarniku :)

    Sol

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają ciekawie, z kurczaka jeszcze nie jadłam ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. mniami :D może jutro zrobię dla mojego niejadka :)

    OdpowiedzUsuń

Dzięki, że jesteś! :)