piątek, 25 października 2013

Budyń kakaowy

Dzisiaj przepis na budyń kakaowy - jak ktoś woli - czekoladowy..

A więc potrzeba mleko i budyń z torebki... żartuję :D

Tak serio ;)

Na jedną porcję ;)
250ml mleka
łyżka kakao
łyżka mączki ziemniaczanej
1 łyżka cukru

Połowę porcji mleka wlewamy do garnuszka do zagotowania - gdy mleko będzie ciepłe dodać cukier i kakao, w pozostałej połowie mieszamy mączkę . Gdy mleczko się zagotuje powoli dolewamy mieszkankę  ;) ) Wlewamy do naczynia do lekkiego ostygnięcia.
Smacznego :)

9 komentarzy:

  1. Nie robiłam innych ale myślę że zamiast kakaa można wrzucić coś innego, jakieś owoce.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzięki za przepis! Nie miałam pojęcia, że to takie proste :)
    Ostatnio robiłam z torebki ;) ale za to na kozim mleku :p

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam taki domowy budyń,jeszcze waniliowy z laską wanilii można zrobić :) są o niebo lepsze od tych sklepowych :)

    OdpowiedzUsuń
  4. A nie dajesz żółtka jaja? ja tak mam w przepisie. Ja robię śmietankowy bezniczego, waniliowy z laska wanilii, a inne smaki pewnie trzeba dodać owoce lub sok

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy nie lubiłam budyni. Masz może przepis na kisiel? :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kisiel robi się podobnie. Robisz przecier z owoców dodajesz do gotującej wody, ew. słodzisz, i też zagęszczasz mąką ziemniaczaną z wodą ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. mniaaaaaaam :D

    kisiel dla dziecka można na przykład zrobić z bobo fruta i mączki ziemniaczanej :D

    OdpowiedzUsuń

Dzięki, że jesteś! :)